luni, 16 ianuarie 2012

Interviu cu Kerry Kennedy

Kerry Kennedy: Procesul politic poate crea o lume mai justa

Doamna Kerry Kennedy, cel de al saptelea copil al fostului procuror general al SUA Robert Kennedy, fratele presedintelui John F. Kennedy, a fost la Bucuresti pentru a promova programul "Spune adevarul puterii”.
 
Aceasta este o initiativa globala de promovare a drepturilor omului, prin programe educationale si culturale, derulate prin Robert F. Kennedy Foundation. "Spune adevarul puterii” a aparut in anul 2000 prin publicarea unei carti de interviuri realizate de Kerry Kennedy cu 51 de militanti ai luptei pentru drepturile omului. Cartea doamnei Kennedy, primul membru al prestigioasei familii politice sosit in Romania, a fost lansata si la Bucuresti.

Rep. - De ce sa spunem adevarul celor de la Putere? Am putea fi batuti sau mai rau, ucisi!
Kerry Kennedy. - Ei bine, noi cu totii ne adresam Puterii, noi dam ceva ceea ce fiecare copil invata. Cand esti foarte-foarte tanar faci ceea ce iti spun parintii. Iar apoi, la un anumit moment iti dai seama ca trebuie sa aplici propria ta judecata. Si atunci spui "Nu” oamenilor si autoritatii. Ideea este de a extinde aceasta activitate in societate in general, de a retine aceasta capacitate de a confrunta.

Rep – I-ati spus adevarul lui George Bush, de exemplu?
K.K. - A fost chiar usor (rade), vreau sa spuna ca nu a reprezentat nici o amenintare pentru mine.

Rep. - Ma refer, in special, la "Patriot Act”, emis dupa atentatele de la 11 septembrie 2001… Au fost multe incalcari ale dreptului omului pe baza acestui decret…
K.K. - Da, desigur, dar ni s-a spus sa trecem peste acestea (rade). Trebuie sa va spun ca am un frate care lucreaza in domeniul protejarii mediului inconjurator si acum cateva saptamani trebuia sa tina un discurs pe acest subiect. Si el a spus: ŤTine minte, daca cineva te intreaba care este cel mai important lucru pe care o persoana poate sa il faca, ar fi mai bine sa spuna - opriti incalzirea globala!ť Este mai important sa-ti schimbi liderul decat becul! Trebuie sa participam la procesul politic daca vrem sa provocam schimbarea! Procesul politic are capacitatea de a crea o lume mai justa si mai pasnica. Asa ca nu vei face schimbari enorme doar hranind pe cineva, trebuie sa ii faci rost de o slujba acelei persoane. Si trebuie sa se intrebi: ŤDe ce oare oamenii nu au ce manca?ť Si atunci incepi sa confrunti guvernul si nu numai guvernul, ci pe noi toti. Asumandu-ne responsabilitatea pentru vietile noastre…

Rep. -Stiu ca ati sustinut-o in campania preliminara pe Hillary Clinton la presedintia SUA, iar cealalta parte a familiei Kennedy a fost de partea lui Barack Obama. De ce credeti ca Hillary Clinton ar fi fost un presedinte mai bun decat Obama?
K.K. - Stiti, nu inseamna ca l-am dezagreat pe Obama, am un imens respect pentru Obama. Am lucrat cu Hillary Clinton cand ea era Prima Doamna si eu eram la un ONG, si apoi cand doamna Clinton era senator si atunci am crezut ca va fi un foarte bun presedinte. Asa ca s-a intamplat sa avem doi oameni care pot fi buni presedinti, Hillary Clinton si Barack Obama si sunt incantata ca Hillary Clinton este secretar de stat, iar Barack Obama este presedintele SUA.

Rep. - Ce stiti despre lupta pentru apararea drepturilor omului in Romania?
K.K. - Stiu ca sunt multe organizatii, cum ar fi Romani Criss, APADOR, Accept… Am fost la un spital psihiatric si am vorbit cu aproximativ 20 de persoane care activeaza pentru apararea drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale. Acesta este doar un exemplu, dar stiu ca sunt foarte multi oameni care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati, ale femeilor, ale minoritatii rome, ale homosexualilor… Este foarte mult de lucru in acest domeniu in aceasta tara, la fel ca si in alte tari…
Exista brutalitatea politiei, coruptie…

Rep. - Cum ar fi aratat lumea daca Robert Kennedy ar fi fost ales presedinte al SUA in 1969?
K.K. - Cred ca ar fi fost altfel decat acum, nu ar fi existat scandalul Watergate, razboiul din Vietnam s-ar fi incheiat mai devreme, asa ca ar fi fost salvate vietile mai multor tineri americani si a multor nevinovati din Vietnam. In campania sa, el a spus: "Pace, dreptate si compasiune – pentru acestea ar trebui sa lupte Statele Unite si asta intentionez sa fac cand voi ajunge presedinte”. Si cred ca aceasta ar fi fost pozitia sa in fata intregii lumi si cred ca pe plan intern ar fi facut mai multe, prin programele impotriva saraciei, in special cu triburile de indieni.

Rep. - L-ati vizitat in inchisoare pe Sirhan Sirhan (n. red. – asasinul lui Robert Kennedy)?
K.K. - Nu, nu ma intereseaza.

Vasile Paraschiv: Romania va fi o tara comunista daca Basescu ramane presedinte
La lansarea cartii "Spune adevarul puterii” a fost prezent, in calitate de invitat special al doamnei Kerry Kennedy, si disidentul Vasile Paraschiv, cel care anul trecut a refuzat o medalie oferita de presedintele Traian Basescu.
E.N. – Ce spuneti despre clasa politica din Romania?
Vasile Paraschiv: Romania este o tara comunista, s-a consolidat si se consolideaza in continuare daca Traian Basescu ramane presedinte sau Mircea Geoana reuseste sa ocupe scaunul de la Cotroceni. Iar drepturile si libertatile noastre, inclusiv adevarul, vor fi reduse treptat-treptat pana la limita inferioara, acceptata de marea masa a poporului. Scandalurile politice fara sfarsit fac parte din caracterul domnului presedinte Traian Basescu, caracter care provoaca tot timpul conflicte intre oameni.
Dansul nu stie sa colaboreze, si daca stie, nu vrea sa colaboreze. Dansul vrea ca toata lumea sa se supuna orbeste ca in fata lui Nicolae Ceausescu, inclusiv primul-ministru, inclusiv guvernul, toata lumea sa se supuna vointei si punctului sau de vedere. Ori lucrul asta nu mai este posibil sa fie acceptat in continuare.
Emil Neacsu

» vezi articolul original

sursa: 

marți, 10 ianuarie 2012

un interviu de care uitasem: Kalman Miszei.


Criza gazelor, un stimulent in negocierile pentru statutul Republicii Moldova
Luni, 19 ianuarie 2009 Sursa: Gardianul Autor: Emil Neacsu

















    Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a avut, la finele saptamanii trecute, o intrevedere cu Kalman Mizsei, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Aceasta a fost a sasea prezenta la Bucuresti a ambasadorului Kalman Mizsei, de aici el plecand spre Moscova. Kalman Mizsei a avut amabilitatea sa acorde un interviu in exclusivitate pentru “Gardianul”.

    - Domnule ambasador, care este scopul vizitei pe care o efectuati la Bucuresti?
    - Vizita face parte din demersul de a stabili un dialog preliminar cu noul ministru de externe si pentru a discuta cu autoritatile romane despre negocierile privind statutul Republicii Moldova, despre dorinta Chisinaului de integrare in Uniunea Europeana. Avem opinii comune privind abordarea provocarilor strategice cu care se confrunta Republica Moldova. Cat despre pozitia Uniunii Europene cu privire la Moldova, ne bazam pe cooperarea cu Romania.

    - Ce inseamna “parteneriatul strategic” al Uniunii Europene cu Republica Moldova si cum poate influenta UE negocierile dintre Chisinau si Tiraspol?
    - Eu sper ca in acest an, dupa alegerile prezidentiale din Moldova, se poate depune un nou efort pentru finalizarea negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean. Pentru aceasta este nevoie de o atitudine pozitiva si de acordul tuturor participantilor la convorbiri. Conflictul transnistrean reprezinta o oportunitate pentru a demonstra ca Uniunea Europeana si Rusia pot coopera si conlucra pentru ajungerea la un rezultat palpabil. Vom incerca sa continuam dialogul strategic dintre UE si Federatia Rusa.

    - Ce efect are actuala criza a gazelor asupra negocierilor in care este implicata si Moscova, tinand cont de faptul ca “robinetul” s-a inchis si pentru Transnistria?
    - Actuala criza economica, dar si cea a gazelor au lovit toata lumea, dar in special regiunea transnistreana. Criza gazelor subliniaza necesitatea unei cooperari stranse si integrare. Speram ca dificultatile economice cu care se confrunta intregul continent, inclusiv statele membre ale UE si Rusia, vor intari cooperarea si vor incuraja partile sa coopereze mai strans. Conflictul transnistrean ne ofera ocazia sa gasim o solutie comuna.

    - Ce ne puteti spune despre prezenta armatei rusesti pe teritoriul transnistrean?
    - Pozitia Uniunii Europene in acest subiect este foarte bine cunoscuta si le cerem partenerilor nostri sa onoreze angajamentele luate si lucram pentru ajungerea la o intelegere conform careia sa se ajunga la o retragere totala a trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova.


    Inregistrarea a avut loc dupa ce am dat mai multe telefoane la MAE, am insistat pe langa Oana Marinescu, pe atunci director in MAE, si m-am intalnit cu Kalman Meszei intr-un restaurant de pe strada Londra...